העלאה לא חוקית של דמי אחזקה שנתיים (לצפייה לחץ על הכותרת)

קטגוריה: נושאים משפטיים

תאריך פרסום: 4.11.13

 

ניצול של קשישים…
בתי דיור מוגן העלו לגמלאים את דמי האחזקה השנתיים
באלפי ₪, מעבר למדד ובניגוד לחוק ולפסיקה

מדובר בגביה לא חוקית של אלפי שקלים בשנה ■ חלק מהבתים אף ניכו את דמי האחזקה הלא חוקיים ישירות מהוראות הקבע של הדיירים ■ עמותת דיירי הדיור המוגן הגישה תביעה תקדימית נגד 24 בתים ■ בתים אחרים העלו בעשרות אחוזים את התשלום עבור שירותים בסיסיים כגון חלוקת תרופות וליווי הקשיש לביקור רופא ■ שוק הדיור המוגן בישראל מגלגל כ- 11 מיליארד ש"ח

שורת בתי דיור מוגן העלו לאחרונה לקשישים את דמי האחזקה בהיקף של עד אלפי ₪ לשנה. זאת באופן חד צדדי, מעבר למדד המחירים ובניגוד לחוק הדיור המוגן ולפסיקה בנושא. כך עולה מבדיקה שערכה עמותת דיירי הדיור המוגן, בעקבות פניות רבות שהגיעו אליה וממשיכות לזרום מדיירי דיור מוגן ברחבי הארץ. עבור הדיירים מדובר במכה כואבת: דמי אחזקה בדיור מוגן עומדים בממוצע על כ- 7.000 ₪ לחודש.  העלאה של 4% למשל, מסתכמת בכ- 3.660 ₪ נוספים בשנה, זאת בנוסף לדמי הפיקדון בסך ממוצע של למעלה ממיליון שקלים, המופקדים עם כניסת הדייר לבית ונשחקים מדי שנה בכ-3% בצירוף מע"מ.

לדברי העמותה, המייצגת כעשרת אלפים דיירים, ההעלאה התבצעה גם בניגוד להסכם גישור שגובש בין הבתים לבינה וכלל גם את שינוי חוזי ההתקשרות עם הדיירים לטובתם. בשל כך הגישה העמותה תביעה תקדימית לביה"ד לחוזים אחידים נגד 24 בתי דיור מוגן, בהם מתגוררים כ-1500 דיירים.

יצויין כי עפ"י חוק הדיור המוגן החדש, שנכנס לתוקפו בדצמבר האחרון, חל איסור על בית דיור מוגן להעלות את דמי האחזקה החודשיים מעבר לעליית המדד, אלא אם חלה התייקרות נוספת בהוצאות תפעול הבית, ולא יותר מהתקרה שצוינה בחוזי ההתקשרות עליהם חתמו הדיירים.

עוד יצוין כי בתביעות קודמות, שהתבררו בנושא, פסקו בתי המשפט כי העלאת דמי האחזקה החודשיים מעבר למדד, תתאפשר רק באמצעות מנגנון אובייקטיבי מוסכם שיאשר כי לבית הדיור המוגן אכן היה שינוי בהוצאות התפעוליות. מנגנון זה לא הופעל בגל ההעלאות האחרון ולא יושם בחוזים בבתים שנגדם הוגשה התביעה.

"עצוב לראות שבעלי הבתים עושים דין לעצמם ומנצלים את מצבם של הקשישים, במיוחד נוכח הגזירות המושתות על כולנו בימים אלה", אומר מר צבי אלדרוטי, יו"ר עמותת דיירי הדיור המוגן בישראל ובעבר מנכ"ל משרד ראש הממשלה. "אין לנו כל התנגדות להעלאת דמי האחזקה אם הוצאות התפעול של הבית אכן עלו מעבר למדד, אך בתנאי שיתקיים מנגנון אובייקטיבי שיקבע האם העלאת המחירים אכן מידתית ומוצדקת. מדובר באזרחים וותיקים שרבים מהם נאלצו למכור את ביתם בכדי לעבור לדיור מוגן ומקורות ההכנסה שלהם אינם עולים, הפנסיה שלהם נשחקת ואין כל סיבה שייגבו מהם כספים בניגוד לחוק", ציין אלדרוטי.

כמה בתים מצאו דרך יצירתית אחרת להעלאת הכנסותיהם. בימים האחרונים הגיעו לעמותה עשרות דיווחים כי אלה העלו באופן פתאומי את עלותם של שירותים שונים בעשרות אחוזים, בטענה כי המחירים במשק עלו, אך ללא כל גורם אובייקטיבי שיפקח על כך. לדוגמא, בעד חלוקת תרופות יומית דרש בית מסוים 15 ₪ במקום 10 ₪ בעבר, בגין ליווי הדייר לביקור אצל הרופא או לסידורים דרש הבית 48 ₪ לשעה במקום 35 ₪ ועוד.

עו"ד זאב וייס ועו"ד דנה מליחי-חקמון, ממשרד וייס פורת ושות' המייצג את העמותה, וועדי דיירים ודיירים מדווחים כי לאחרונה הוגשו לתביעה תגובות של בעלי הבתים וכן של היועץ המשפטי לממשלה, אשר תמך ביישום מנגנון הגורם האובייקטיבי בחוק הדיור המוגן וכן בשקיפות וגילוי כלפי הדיירים של הנתונים הדרושים לבחינת ההעלאה.  כעת ממתינים להחלטה ולקביעת מועד דיון להמשך ההליך. "הדיירים הקשישים מקווים שביה"ד יורה גם הפעם על יישום המנגנון האובייקטיבי לאורו של חוק הדיור המוגן ועל שקיפות מלאה של הבית, ובכך ייתן תוקף ליישומו הלכה למעשה" סיכמה עו"ד מליחי-חקמון.

      ענף הדיור המוגן בישראל – כל המספרים

  • כ-60 בתי דיור מוגן ברחבי הארץ.
  • כ-10,000 דיירים.
  • מיליוני ש"ח בדמי פיקדון, מהווים סכום כולל בערכים נוכחיים של כ-11 מיליארד ₪.
  • הפיקדונות נשחקים בקצב של כ-% 3 +מע"מ בכל  שנה
  • על הדיירים מושתים דמי אחזקה חודשיים של כ-7,000 ₪ בממוצע.